Ak sa celkom nedarí vašim bylinkám vysadeným v hrantíku, poobzerajte sa okolo seba, nájdete hotové poklady:
Práve v týchto dňoch je príroda na bylinky bohatšia viac, než kedy inokedy. Mladé rastliny majú v sebe silu prvých jarných lúčov a bola by škoda niektoré životabudiče nechať bez povšimnutia. Jarná únava, nedostatok slnečného svitu a minimálny prísun vitamínov sú tie pravé dôvody, prečo zobrať košík a vydať sa na lúku za mesto.
Burina iným pohľadom
Žihlava, púpava lekárska, sedmokráska chudobka alebo podbeľ. Pre mnoho z nás celkom obyčajná burina, ktorého sa snažíme zbaviť, často však bez úspechu. Paradoxom je, že uvedené rastlinky sú bezodnou pokladnicou vitamínov a cenných látok, za ktoré často utrácame nehorázne peniaze. Okrem vysokého obsahu vitamínov a kyselín nám spomínané bylinky skvelo ochutí nejeden pokrm, pomôžu nám so zdravotnými neduhmi a šikovné ruky premení napríklad kvety sedmokrásky v prekrásnu dekoráciu.
S prvými jarnými lúčmi obsadí lúky a trávniky drobné sedmokrásky a sýto žlté kvety púpavy. Odbremeňme sa na chvíľu od myšlienok na ich totálnu likvidáciu a radšej ich pozvime do kuchyne. Taká púpava nám toho ponúka viac, než by sme čakali. Mladé lístky možno využiť do šalátov a z kvetov môžeme pripraviť lahodný púpavový med. Púpava lekárska je oddávna súčasťou jarných detoxikačných kúr – mladé listy majú silné močopudné účinky a okrem očisty nás púpava zásobuje vitamínmi A, C a B, navyše tiež kremíkom, draslíkom a vápnikom. Napriek tomu že sú lístky ľahko horkasté, práve v zeleninových šalátoch dokonalo vynikajú. Avšak pozor, s konzumáciou púpavových listov opatrne – dospelý by nemal zjesť viac než jednu hrsť čerstvých listov. Väčšie množstvo môže spôsobiť zažívacie problémy.
Sedmokráska – kráľovná minimalistickej dekorácie
Pri pohľade na chudú sedmokrásku sa snáď ani nechce veriť tomu, že je pre ľudský organizmus nebývalo prospešná. Sedmokráska pôsobí protizápalovo, čaj z kvetov sa užíva pri zahlienení dýchacích ciest a nálevom z kvetov možno zmierniť kožné problémy a plesne.
Malý kvietok však dokáže divy aj pri aranžovaní pokrmov – taký kandizovaný kvet v cukri vytvorí zo zákuskov alebo obložených tanierov lákavú podívanú. Rovnako tak môžeme kvietky konzumovať samotné (menšia hrsť kvetov nám zaistí primeranú dennú dávku horčíku navyše v unikátnej prírodnej forme), prípadne nimi môžeme dozdobiť zeleninové aj ovocné šaláty. Rovnako ako z púpavy aj z chudobiek môžeme pripraviť liečivý sirup.
Žihľava: čaj zo žihľavových listov už neraz dokázal povzbudiť moje vlasy k nebývalej aktivite. A nie len ich. Žihľava je skrátka dar, ktorý sa neodmieta. Okrem spomínaného očistného a posilňujúceho čaju môžeme z ich lístkov pripraviť žihľavový špenát, nestratí sa v jarných polievkach a nemala by chýbať ani vo veľkonočných plnkách. Ďalej sa sekané žihľavy dajú využiť všade tam, kde by sme pridali petržlen, pažítku alebo iné podobné zelené korenie. Silu možno z žihľavy čerpať zhruba do poloviny mája, neskôr jej účinky slabnú .Pri zbere žihľavy odporúčam trhať iba horné lístky, ktoré v sebe koncentrujú najviacej živín. Žihľava je zdrojom vitamínu C, betakaroténu, vitamínu A, vápniku a železa. Pomáha pri chudokrvnosti, akné, ekzémoch a reumatizme. Opäť však majte na pamäti, že konzumácia žihľavových čajov sa nemá preháňať a je vhodná v zhruba dvoch až trojtýždenných intervaloch. Ak je pre vás chuť žihľavového čaju príliš silná, môžete ju zmierniť pridaním sypaného harmančeka.
Podbeľ a tí druhí
Keď sa vydáte do lesa, na ich okraji najskôr narazíte na ďalší jasne žltý kvietok, a tým je podbeľ. Nenechajte sa zmiasť, skutočne kvitne aj na jar, nie len na jeseň. Podbeľ je vynikajúcou bylinkou pri ochoreniach pľúc a prieduškových ťažkostiach. Skvele tiež povzbudzuje zimou unavený organizmus, ale aj tu pozor – lepšie je podbeľ používať do zmesí bylín, len málokedy ho pijeme samostatne. Jarná príroda sa pochopiteľne neobmedzila len vyššie uvedené bylinky, nájdeme prirodzene omnoho viac
zdroj: