Prišlo mi mailom, vyskúšate? 🙂
Je zaujímavé, že sa ženy tak neuveriteľne starajú o svoje príbytky a muži väčšinou o svoje autá – pravidelne s nimi chodia na servisné prehliadky, dávajú najkvalitnejší olej do motora, dajú opraviť aj tú najmenšiu závadu, pravidelne tankujú čo najkvalitnejší benzín a pravidelne ich umývajú alebo čistia zvonka, aj znútra. Ale na čo najviac zabúdame, je naše telo a naše vnútorné orgány.
Je veľmi málo ľudí, ktorí sa starajú o svoje telo tak, ako o svoj dom alebo byt, či auto. Skúsme iba jeden rok v dome, byte a aute neupratovať a s hrôzou zistíme, čo za neporiadok tam po tom roku máme a málokto by dokázal v takom neporiadku aj fungovať. Náš organizmus ale častokrát musí a pritom niektorí z nás si v ňom ešte vôbec neupratovali, hoci majú už 40rokov.
V momente, kedy toho má už náš organizmus dosť, nastane moment, kedy vypukne choroba – najmenej chrípka, angína a keď sa organizmus stále zanáša, tak si organizmus povie „už dosť!“ a zrazu máme chronické chrípky, ekzémy, kĺbové bolesti, rôzne zápaly, alergie. A keď nám ani toto nestačí, prichádza cukrovka, infarkt, mozgová mŕtvica alebo rakovina.
Väčšina z nás si potom kladie otázku, prečo práve ja, čo zlé som urobil? Odpoveď je jednoduchá. Ako sa starám o svoje telo a organizmus, tak aj funguje a sa prejavuje. Alebo inak – čo si zasadím, to budem aj žať. Vždy, keď som vo svojej praxi stretol človeka, čo o sebe tvrdil, že je gurmán a mal po štyridsiatke, tak to bol človek už vtedy veľmi chorý.
Prvým príznakom bola nadváha a podľa orientálnej diagnostiky väčšina jeho orgánov bola v chaose a neporiadku. Múdry človek si vždy uvedomí a pozerá sa na svoj organizmus ako na celok a nie cez 5% svojho tela a väčšinou cez svoje malé dieťa – náš jazyk. Preto tak, ako sa staráme o svoje auto, dom a telo, sa treba starať aj o svoje orgány a vnútro.
Vždy sa ma niektorí moji známi pýtajú, že od čoho sa ja čistím, keď kvalitne jem. Po prvé nejem tak od narodenia a aj keby som jedol najkvalitnejšie jedlo sveta, vždy mi vzniká určitý neporiadok – odpad. Preto tak, ako v byte, dome alebo aute (aj keď sa o ne pravidelne staráme), musíme robiť aspoň 2x do roka generálny poriadok, tak aj v našom tele.
Z tohto dôvodu robím aj ja pravidelné očisty, ktoré idú do väčšej hĺbky. Je to tak, ako by sme chceli zhodiť starú omietku alebo tapetu a mali by sme na stene 10 vrstiev – vždy, keď to budeme chcieť dať dolu, ale podarí sa nám dať iba postupne najskôr niekoľko prvých vrstiev a potom postupne ďalšie. Podobné očistné procesy sa dejú aj v tele pri kvalitnej očiste.
Čo teda znamená kvalitná očista? Všetci poznáme ryžovú očistnú kúru. Je to očista, kedy sa konzumuje cca 40 dní ryža a postupne sa pridáva zelenina a strukoviny. Ale ja tvrdím jedno, prečo by sa mal človek trápiť a 40 dni upratovať jednu izbu – pľúca a hrubé črevo, keď má v ostatných neporiadok. O čom teraz hovorím? Každá obilnina, zelenina, chuť a farba má svoje energické nasmerovanie. A napríklad energia ryže výrazne posilňuje a očisťuje pľúca a hrubé črevo.
Teraz si tú očistu skompletizujeme podľa piatich elementov:
1. Prvok DREVO
orgány – pečeň a žlčník
posilňujúce a čistiace potraviny – obilniny špalda, pšenica, raž
zelenina – kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel aj ružičkový
tepelná úprava – naparovanie
chuť a farba – viac kyslá; zelená
2. Prvok OHEŇ
orgány – srdce a tenké črevo
obilniny – pohánka v kombinácii s kukuricou
zelenina – cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava – nasucho praženie
chuť a farba – jemne horká; červená
3. Prvok ZEM
orgány – žalúdok, slinivka brušná, slezina
obilniny – pšeno alebo ovos
zelenina – dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava – kratšie varenie do 10min.
chuť a farba – sladká; žltá
4. Prvok KOV
orgány – pľúca, hrubé črevo
obilniny – ryža naturálna alebo jačmeň
zelenina – zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka tepelná úprava – dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba – pikantná; bledomodrá až biela
5. Prvok VODA
orgány – obličky, močový mechúr
obilniny – tmavá fazuľa alebo fazuľa azuki, prípadne pohánka
zelenina – mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava – pečenie
chuť a farba – jemne slaná; tmavá až čierna
Takže teraz vidíme, ako pôsobia obilniny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby -energeticky ovplyvňujú naše orgány a tým celé naše telo. Tí ľudia, ktorí nejedli ešte takéto potraviny – obilniny, nech si na začiatku urobia v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed, či večeru) zložené z potravín určitého elementu.
Ak už toto majú zvládnuté, môžu prejsť na 5dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok). Začína sa vždy v pondelok od prvku DREVO. Celý týždeň sa nejedia žiadne iné potraviny okrem uvedených, žiadne sladkosti, ani tuky, oleje alebo ovocie. V priebehu očisty sa môžu konzumovať semienka (sézam, tekvica, slnečnica) ale maximálne 2 až 4 polievkové lyžice.
Takto by mal vyzerať prvý deň: uvarí sa 500g špaldy alebo raže, k tomu sa dá na tanier naparená brokolica a kyslá kapusta. Obilnina a zelenina je pokvapkaná jablkovým octom alebo citrónovou šťavou. Takéto zloženie jedla sa konzumuje celý deň v rôznych kombináciách so zeleninou z prvku DREVO.
Na druhý deň sa pokračuje prvkom OHEŇ, čiže sa uvarí pohánka s kukuricou v pomere 1:1, k tomu sa pridá napr. nasucho opražená mrkva s paštrnákom a opraženým sézamom.
Na tretí deň sa uvarí pšeno alebo ovos, k tomu sa tu môžu dať hrozienka a škorica (na sladko) alebo uvarené hokkaido, karfiol, či iná zelenina z tohto prvku, jemne to ochutiť Johsen Shoyu – sójovou omáčkou, ktorá keď je kvalitná, dodá sladkú chuť.
Štvrtý deň patrí prvku KOV, čiže sa uvarí ryža alebo jačmenné krúpy spolu s kari korením, k tomu zelená cibuľka alebo reďkovka, či kaleráb. Opäť sa všetko v priebehu dňa kombinuje v rámci prvku KOV.
Prichádza piaty deň a prvok VODA, kde na obličky a močový mechúr dobre pôsobí fazuľa, či pohánka. Uvarená fazuľa sa preloží napr. do jánskej misy, na vrch sa nakrája reďkovka, ochutí sa umeoctom a dá na 10 – 20 min. zapiecť do rúry.
Pri tejto očiste sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch a tie sa môžu v rámci toho prvku ľubovoľne kombinovať. Takouto očistou sa prečistí a zharmonizuje všetkých 5 elementov a ak sme sa už rozhodli ju robiť, musíme ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky – orgány trpieť, ako je to napr pri ryžovej kúre, kedy ryža čistí hlavne prvok KOV a iné orgány zasahuje len okrajovo.
Po očiste 5.elementov máme krásne uprataný organizmus – celý 5 izbový byt a nielen jednu izbu. Myslime vždy na to, že čo do seba dáme, to nás tvorí a ovplyvňuje, lebo všetko, čo do tela vstupuje (jedlo, voda…), nás má vyživovať a zároveň čistiť, ale ak to nerobí, je to pre nás pomalý jed, na ktorý potom zomierame. Dnes ľudia nezomierajú na starobu, ale na chorobu. Dnes sa väčšinou nerodia zdravé deti, ale hneď po narodení dostávajú „nálepku“: je to alergik, astmatik, cukrovkár, celiatik….
Preto: „Jedlo by malo byť naším liekom a liek naším jedlom!“
krasne a vystizne 😀
veru som si zadovazila ekzem :D, len sa nepytam, ze preco ja… lebo viem, preco…
tak hor sa cistit 😀
dakujem 😀