Zázrak menom jablko. Viete o ňom všetko?
Sladké, voňavé, šťavnaté … Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Aj napriek tomu jeho konzumácia klesá a mnohí uprednostňujú exotické ovocie. Vieme o ňom naozaj všetko?
Ak nie piecť – tak určite zjesť !
Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Skúsme ho teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia.
Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.
Aké látky obsahuje jablko?
1. vodu (až 84%)
2. vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš
metabolizmus
3. veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a
odvádzajú ich von
4. nenasýtené tuky
5. vitamín C
6. minerály: draslík, vápnik, horčík
7. rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
8. vysoký obsah fruktózy
V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach
- bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to
- všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko
- chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete
- niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu
- horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
- kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje
- záchvaty kašľa
- zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
- hnačka: jesť nastrúhané jablká
- nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča
- pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode) popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si
- čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk
Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii
- znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
- . posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- . podporujú trávenie
- blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
- povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu
- chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
- vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti
- pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
- čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich
- posilňujú ďasná
Náš tip: Vyskúšajte skrášľujúcu pleťovú masku z jablka a medu.
Jablko nadrobno nastrúhajte, pridajte lyžičku medu a natrite na tvár. Vďaka vitamínom a minerálom sa Vaša pleť vyživí a vypne. Čerstvá jablčná šťava zhydratuje a zregeneruje aj pokožku pŕs a šije.
Jablko je fajn… len myslím, že čoraz viac je pre Slovensko typické všetko možné „inakšie“. Teda jablká sa vyhadzujú a trepeme do seba hamburgery a spol 🙂
Myslím, že každý si vyberie to, čo chce 😉 … len potom by sa nemal čudovať, čo mu robí organizmus 😀
hi hi hi … mária, súhlas … 😀
som si spomenula na jeden rozhovor v rádiu, už dávno … reč bola o alergiách … pozvaný imunológ sa čudoval jednému …
načo si ľudia na slovensku pchajú do bytu teráriá s tarantulami, keď sú potom na ne alergický 😀 😀 😀
Rovnako aj ovocie zo sveta……jeme, čo nemusíme a pritom doma máme všetko čo treba (sezónne ovocie)
áno, ovocie, aj zeleninka, naša domáca obyčajná kyslá kapusta … 😀 ..
aj napriek tomu, že s tým súhlasím, faktom ostáva jedno … všetko čo pre nás na matička zem pripravila je pre nás … len to treba používať a požívať s úctou k sebe a aj tomu daru … no keď je niekto hamtavý ako ja včeraj, to potom aj obyč. kapusta robí v organizme divy … 😀 😀 😀