Prišlo mi mailom 🙂
A ntioxidanty – TOP 20
*1 SUŠENÉ SLIVKY*
* Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina
* Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho
sú bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou
krvný tlak,
chránia srdce, podporujú mozgovú činnosť, dodávajú energiu,
predchádzajú únave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i
očiam.
2 HROZIENKA
* Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina
* Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú
energiu rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujú
ľahko stráviteľné
cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a
podporujú peristaltiku čriev.
3 ČUČORIEDKY
* Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina
* Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda
rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred
rakovinou
a degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo
aj
na hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovú
činnosť a sú lahôdkou pre oči.
4 ČERNICE
* Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty,
flavonoidy
* Účinok: „Čierne maliny“ predchádzajú starnutiu pokožky a
srdcovým
ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov – aktívnych zložiek,
ktoré
sa
nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Niektoré
štúdie ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti.
5 RUŽIČKOVÝ KEL
* Živiny: vitamíny A a C, železo, sinigrín
* Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri
detoxikácii
organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý
pomáha
pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon
stať sa rakovinovými.
6 BRUSNICE
* Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne
soli
* Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach
močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá
znemožňuje baktériám
uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa. Okrem
toho
bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.
7 JAHODY
* Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, kyselina listová a
elagová
* Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón
sa
môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu.
Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a
protizápalové vlastnosti.
8 ŠPENÁT
* Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B,
vitamín C
* Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás
ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g
špenátu pokryje
dennú dávku > horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje
látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému
rednutiu kostí.
9 MALINY
* Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán,
flavonoidy, antokyaníny
* Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha
predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné
problémy. Maliny účinne
chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové
vlastnosti
a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším
ovocným
zdrojom vlákniny a podporujú trávenie.
10 LUCERNA SIATA
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik,
horčík,fosfor, draslík, kremík, zinok
* Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a
nabité
živinami, ktoré ocenia Každá bunka nášho tela musí denne
odolávať
približne 12 000 atakom voľných radikálov. najmä vaše oči,
pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj
pre večne
vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickú únavu. Okrem
toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov.
11 BROKOLICA
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik,
železo, zinok
* Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré
pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica preslávila ako
vynikajúci
spevňovač kostí – dokonca lepší než jogurt. Má silné
protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva
na
oči, kožu i nervy.
12 ČERVENÁ REPA
* Živiny: železo, mangán, draslík, kremík, betakyanín, vláknina
* Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové
vlastnosti.
Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha
regeneráciu bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu
repe
dodáva silný antioxidant betakyanín.
13 AVOKÁDO
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík,
zinok, luteín
* Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavať jemnú
a
pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu
vrások
a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako
prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí.
14 GRAPEFRUIT
* Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén,
draslík, flavonoidy, vláknina
* Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu,
oživí
imunitný systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny
zbaví
telo
jedovatých látok a zníži hladinu cholesterolu. Pri dlhodobejšom
pojedaní grapefruitov stratíte aj pár nežiaducich „kilečiek“.
15 ČERVENÁ PAPRIKA
* Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacín,
selén, zinok
* Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A a E robí z
papriky obranného špecialistu, ktorý nedá šancu prechladnutiu,
nádche ani chrípke.
Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane
degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými
ochoreniami.
*16 ČEREŠNE*
* Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina
elagová
* Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým
väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne
prečisťujú krv
a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i
obličky.Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o
zdravie pleti a vlasov.
*17 KIVI*
* Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina
* Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s
vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a
vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje
hladinu cholesterolu.
*18 FAZUĽA*
* Živiny: kyselina listová, železo, mangán, draslík, bielkoviny,
vláknina
* Účinok: Kto by o nej povedal, že sa umiestni v top dvadsiatke
potravín bohatých na antioxidanty! Okrem toho je vynikajúcim zdrojom
bielkovín,
ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunky v
dobrom stave.
*19 CESNAK*
* Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín
* Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si
bez
vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami.
Popritom
upravuje
hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje
nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a
uchováva
mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas
pôsobí
proti rakovine.
*20 SEZAMOVÉ SEMENÁ*
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík,
zinok, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny
* Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom
nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje
vrásky,
pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje
činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti.
slivky sú na prvom mieste???